Mamy zwycięzców Eliminacji Centralnych XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
W dniach 28-30 marca 2019r. odbyły się eliminacje centralne XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Wzięło w nich udział 64 uczniów liceów i techników gastronomicznych z 11 okręgów. W tym roku tematyką wiodącą były „Produkty mleczne – technologia i rola w żywieniu człowieka”.
Naszą szkołę w tym etapie olimpiady reprezentowali: Kamila Tarnawska z klasy IIIC i Antoni Wołoszyn z klasy IIIA. Uczniowie do udziału w olimpiadzie przygotowywali się pod kierunkiem pani Beaty Seń.
Zawody III stopnia (centralne) składały się z dwuetapowej części pisemnej wyłaniającej laureatów i finalistów olimpiady oraz części ustnej wyłaniającej zwycięzcę olimpiady. Pierwszy etap części pisemnej obejmował rozwiązanie testu, na który składały się zadania z tematyki wiodącej i zadania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia. Drugi etap części pisemnej polegał na opracowaniu projektu związanego z produkcją gastronomiczną, planowaniem i oceną żywienia. Rywalizacja była ogromna, a nasi uczniowie po obu częściach pisemnych zdobyli: Kamila Tarnawska – tytuł laureata, a Antoni Wołoszyn – tytuł finalisty.
W trakcie trwania eliminacji na szczeblu centralnym, dla opiekunów i młodzieży zorganizowano wycieczkę autokarową „Szczecin – Paryż północy” oraz ciekawe wykłady poprowadzone przez wykładowców uczelni wyższych Szczecina i Poznania.
Tegorocznym uczestnikom: Kamili i Antoniemu dziękujemy za ogromny wkład pracy włożony w przygotowanie się do olimpiady, godne reprezentowanie naszej szkoły i gratulujemy uzyskanych wyników.