Wersja dla słabowidzących Brązowa Szkoła 2015 Certyfikat Wiarygodna Szkoła
Menu

DOMINIKA HAMERLA FINALISTKĄ XXVI OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI

Z przyjemnością informujemy, że Dominika Hamerla, uczennica klasy 3B w Zespole Szkół Ogólnokształcących w Głubczycach, zdobyła tytuł finalistki w centralnym etapie XXVI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.

Olimpiada stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli problemem żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocję zdrowia oraz tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy. Tematyką wiodącą tegorocznej edycji olimpiady było: „Nadciśnienie tętnicze – interdyscyplinarne podejście”, obejmującą epidemiologię nadciśnienia, biochemię ciśnienia tętniczego i charakterystykę nadciśnienia jako jednostki chorobowej oraz związek z żywnością, żywieniem i stylem życia.

Zawody mają charakter trójstopniowy: etap I szkolny (zawody I stopnia), etap II okręgowy (zawody II stopnia) i etap III centralny (zawody III stopnia). Zainteresowanie wśród naszej młodzieży i chęć wzięcia udziału w tej olimpiadzie jest ogromne. Uczniowie, jak co roku, przygotowują się merytorycznie do tej rywalizacji pod kierunkiem pani mgr Beaty Seń – nauczycielki biologii.

Zawody I stopnia odbyły się w naszej szkole w dniu 18 października 2021 roku i polegały na rozwiązaniu testu, opracowanego przez nauczyciela przygotowującego uczniów. Do etapu okręgowego zakwalifikowały się dwie uczennice z najwyższym wynikiem testu: Dominika Hamerla i Amelia Mikler z klasy 3B o profilu biologiczno-chemicznym.

Eliminacje okręgowe odbyły się w dniu 3 grudnia 2021 roku w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych nr 2 w Jeleniej Górze. Zadania do drugiego etapu opracował Komitet Główny Olimpiady, które dotyczyły nie tylko tematyki wiodącej, lecz również z zakresu gastronomii, żywności i żywienia. Do etapu centralnego zakwalifikowała się Dominika Hamerla - tegoroczna maturzystka.

Ze względu na sytuację epidemiczną, część pisemna eliminacji centralnych, wyłaniająca finalistów, została przeprowadzona w dniu 3 marca 2022 roku w formie on-line przez Centrum Egzaminów Testowych Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego. Nasza uczennica – Dominika Hamerla uzyskała w tej części wymagany wynik punktowy testu, uprawniający do uzyskania tytułu finalisty Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.

Uczestnicy eliminacji centralnych otrzymali nagrody i dyplomy, a nauczyciele podziękowania za wyróżniające przygotowanie uczniów. Serdecznie gratulujemy uczennicy i jej nauczycielce.